Okul öncesi gelişim raporu örnekleri hazırladım. Bunun için gelişimsel alanlardaki kazanımları baz aldım ve tabi Okul Öncesi Eğitim Programından faydalandım. Kazanımları gerçekleştirmiş olan ve geliştirmekte olan çocuklar için nasıl cümleler kurdum bunlara bir kaç örnek verdim. Siz kendi öğrencileriniz için mutlaka değişimler ve eklemeler yaparsınız. Tüm kazanımları yazamadığımız için en belli başlılarına yer verdim. Kolay gelsin herkese…
BİLİŞSEL GELİŞİM
1.ÖRNEK
Dikkat edilmesi gereken nesne, durum, olaya odaklanır. İleriye doğru birer birer ritmik sayar. Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir. Sıra bildiren sayıyı söyler. Nesne ve varlıkları rengine, şekline, büyüklüğüne, uzunluğuna göre eşleştirir ve gruplar. Geometrik şekillerin adını söyler ve geometrik şekillerin özelliklerini söyler. Nesnelerle örüntü oluşturur. Problem durumlarına çözüm üretir.
2.ÖRNEK
Dikkat edilmesi gereken nesne, durum, olaya odaklanır. İleriye doğru birer birer ritmik sayar. Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir. Sıra bildiren sayıyı söylemede ilerleme kaydeder. Nesne ve varlıkları rengine, şekline, büyüklüğüne, uzunluğuna göre yardımla eşleştirir ve gruplar. Geometrik şekillerin adını söyler ve geometrik şekillerin özelliklerini söyler. Nesnelerle örüntü oluşturur. Problem durumlarına çözüm üretebilir.
3.ÖRNEK
Dikkat edilmesi gereken nesne, durum, olaya odaklanır. İleriye doğru birer birer ritmik sayar. Belirtilen sayı kadar nesneyi göstermede ilerleme kaydeder. Sıra bildiren sayıyı söylemek için çabalar. Nesne ve varlıkları rengine, şekline, büyüklüğüne, uzunluğuna göre yardımla eşleştirir ve gruplar. Geometrik şekillerin adını söyler ve geometrik şekillerin özelliklerini söyler. Yardımla nesnelerle örüntü oluşturur. Problem durumlarına çözüm üretmekte ilerleme kaydeder.
DİL GELİŞİMİ
1.ÖRNEK
Konuşmayı başlatır, sürdürür ve sonlandırır. Konuşmalarında nezaket sözcükleri kullanır. Konuşmak için sırasını bekler. Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar. Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. Görsel materyalleri inceler ve açıklar. Sözcüklerin başlangıç seslerini söyler. Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar.
2.ÖRNEK
Konuşmayı başlatır, sürdürür ve sonlandırır. Konuşmalarında nezaket sözcükleri kullanmak için gayret eder. Konuşmak için sırasını bekler. Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. Görsel materyalleri inceler ve açıklar. Sözcüklerin başlangıç seslerini söylemede ilerleme kaydeder. Söz dizimi kurallarına göre cümle kurmak için gayret sarf eder.
MOTOR GELİŞİM
1.ÖRNEK
Yönergeler doğrultusunda yürür, koşar. Denge gerektiren hareketleri yapar. Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. Nesneleri toplar, kaptan kaba boşaltır, üst üste dizer, takar, ipe vb. dizer. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri keser, yapıştırır. Malzemelere elleriyle şekil verir. Kalemi doğru tutar ve kontrolünü sağlar. Çizgileri istenilen nitelikte çizer. Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
2.ÖRNEK
Yönergeler doğrultusunda yürür, koşar. Denge gerektiren hareketleri yapar. Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. Nesneleri toplar, kaptan kaba boşaltır, üst üste dizer, takar, ipe vb. dizer. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirmede ilerleme kaydeder. Malzemeleri keser, yapıştırır. Malzemelere elleriyle şekil verir. Kalemi doğru tutmada ve kontrolünü sağlamada çaba sarf etmektedir. Çizgileri istenilen nitelikte çizmede çaba gösterir. Müzik ve ritim eşliğinde hareket ettirmede istekli ve gayretlidir.
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
1.ÖRNEK
Kendisine ait özellikleri tanıtır. Ailesiyle ilgili özellikleri tanıtır. Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur. Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. Bir olay ya da durumla ilgili olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar. Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir. Sorumluluklarını yerine getirir. Nezaket kurallarına uyar. Gerektiğinde liderliği üstlenir. Başkalarıyla sorunlarını çözer.
2.ÖRNEK
Kendisine ait özellikleri tanıtır. Ailesiyle ilgili özellikleri tanıtır. Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. Bir olay ya da durumla ilgili olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar. Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir. Sorumluluklarını yerine getirmek için ilerleme kaydeder. Nezaket kurallarını bilir ve uymak için çabalar.
3.ÖRNEK
Kendisine ait özellikleri tanıtır. Ailesiyle ilgili özellikleri tanıtır. Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade etmede çaba gösterir. Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularının açıklar. Bir olay ya da durumla ilgili olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar. Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir. Sorumluluklarını yerine getirmede ilerleme kaydeder. Nezaket kurallarına uymak için çabalar.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
Kendine ait olan ve sınıfta bulunan ortak eşyaları toplar. Giysilerinin önünü arkasını ayırt eder ve yardımla giyinir. Ellerini, yüzünü yıkar ve kurular. Tuvalet gereksinimini yardımla karşılar. Düğmesiz ve bağcıksız giysileri çıkarır. Yiyecek ve içecekleri yeterli miktarda yer/içer. Öğün zamanlarında yemek yemeye çaba gösterir. Yiyecekleri yerken sağlık ve görgü kurallarına özen gösterir. Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur.