3 Yaş Sendromu Nedir?

tarafından Belis Öğretmen

3 Yaş Sendromu Nedir? 3 yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?

2 yaş sendromu atlatıldı sırada 3 yaş sendromu var. 3 yaşına gelen çocuğunuz artık ‘ben bir bireyim’ demeye başlamıştır. Onun da fikirleri vardır ve kabul görmesini ister. Ergenlerdeki benmerkezcil durum bu yaşta da vardır. Bu durumda anne ve baba olarak çıldırma boyutuna kadar gelmeniz çok normal. Sadece sizin değil bir çok anne ve babanın aynı durumda olduğunu bilmek sizi sakinleştirir mi bilmem!!!! Bu yaşlarda dil ve bilişsel gelişim açısından büyük değişiklikler olmaktadır. 2 yaş sendromu yürüme ve bağımsızlaşma çabaları ile başlamıştı. 3 yaş sendromu ne zaman başlar derseniz eğer, o da dil becerisinin gelişmesi ve kelime dağarcığının artmasıyla olmaktadır. Artık çocuğunuz biraz daha büyümüş, daha kararlı ve kendine daha güvenlidir. Kendini ifade edebilmesi, bağımsızlığını arttırmasına yardımcı olmaktadır. 2 yaş sendromu ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz.

3 Yaş Sendromu Belirtileri

3 yaşındaki çocuğunuz sizi çıldırtacak kadar çok soru sorar. Size şımarıklıktan gibi gelse de sorulan sorular şımarıklıktan değildir. Sadece anlamaya çalıştıkları için çok soru sorarlar. Dikkatlice cevap verin ve yanlış cevaplarla geçiştirmeyin. Kısa ve öz vereceğiniz yanıtlar yeterli olacaktır.

Üç yaşındaki çocuğunuza zorlayarak bir şey yaptırmanız mümkün değildir.

Çocuğunuzun aslında bu yaşlarda kendinden daha büyük, güçlü duyguları vardır ve onları ifade etmeye çalışırlar.

Çocuğunuz üç yaşındaysa kendini evrenin merkezinde olduğunu düşünebilir. Çocuğunuzun 2 yaşı veya 3 yaşı arasında belirgin farklar vardır. En büyük fark ise, üç yaşındaki bir çocuğunuz sahip olduğu gücü bilir ve kendini iki yaşındakine göre daha iyi ifade edebilir.

3 Yaş Sendromunda Anne ve Babalar Ne Yapmalı

Kendini yerlere atan ve çıldırmış gibi bağıran 3 yaş sendromu geçiren bir çocuğunuz varsa yapabileceğiniz en iyi şey sakin kalmaktır. Tabii bu dile kolay geliyor, uygulamak zor olacaktır. Fakat çocuklar genellikle anne ve babalarının davranışlarını yansıtırlar. Kriz anında sakin olursanız, ileride yavrunuza bir sorun yaşadığında duygularını kontrol altına alabileceğini öğretmiş olursunuz.

Sabrınızın taştığı durumlarda avazı çıktığı kadar bağırmanız çocuğunuza sandığınızdan daha fazla zarar vermektedir. Bir an için durdurabilir çocuğunuzu ama psikolojik açıdan zararları çok büyük olacaktır. Böyle durumlarda olumlu bir tavır sergilemelisiniz. Bu gerçekten zor olabilir ama bu yaşananların hep böyle devam etmeyeceğini ve geçici olduğunu düşünmek gerek.

3 yaşındaki çocuklar, bağımsızlıklarına düşkün oldukları için aksilik yapmaları çok doğaldır. Kendi başlarına bir şeyler yapmalarına izin vermeniz oldukça önemli.

3 yaşındaki çocuğunuz giyinme konusunda sürekli problem çıkarabilir. Böyle zamanlarda çok üstelememek lazım. Bırakın istediği gibi giyinsin bir dönem. Nasılsa geçici…

Çocuğunuz büyüdü diye öğle uykusuna ihtiyacı olmadığını düşünmeniz yanlış olabilir çünkü sırf uykusu olduğu için ağlama krizleri olabilir. Acıktığında huysuz olabilir. Yani uykusunun olup olmaması ve karnının tok olması önemli mevzu olmaktadır.

Ağlama krizine girdiğinde ona zaman verin ve 10 dk. yalnız bırakın, sakinleşmesini bekleyin.

Çocuğunuz 3 yaşındayken, sarılmayı ve kucaklaşmayı çok severler. Onu ihmal etmez ve sık sık sarılırsanız güven duygusunu arttırırsınız. Ama sürekli kucakta taşıyamayacağınızı uygun bir dille kibarca anlatmanız gerekebilir.

Aslında tüm huysuzluklarına rağmen 3 yaş komik anların ve eğlenceli zamanların yaşandığı bir dönemdir. Bu anların asla tekrarı olmadığını düşünüp, yaşadığınız anların kıymetini bilerek güzel anılar biriktirmeye özen gösterin.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

1 yorum

Doğa ve Çocuk - Anne Baba ve Çocuk Temmuz 10, 2020 - 4:59 pm

[…] 3 Yaş Sendromu Nedir? […]

Yanıtla

Yorum Yazın