Farkındaysanız çocuğunuz çok çabuk büyüyor. Gün geçtikçe de size olan bağımlılığı azalıyor ve bugüne kadar öğrendiklerini tek başına denemek için can atıyorlar. Bu yeni dönemde de bağımsızlığını ilan ederken yeni bir sendrom dönemine ister istemez giriyor çocuğunuz. 5 yaş sendromu diye de bir şey olduğunu öğreniveriyorsunuz birden. 2 yaş, 3 yaş, 4 yaş ve sırada 5 yaş sendromu derken birbirini kovalıyor; anne ve baba olmanın cilveleri…
Bu dönemde çocuğunuz artık yaşıtları ile oynamak için çok heveslidir. Sosyal ortamlarda bulunmak onlar için sıra bekleme, paylaşma kısacası kuralları öğrenme ve uyma becerisini de beraberinde getirir. Bu her zaman onun için kolay olmayabilir. Kurallara uymak istemeyebilir.
Hızla gelişim gösteren 5 yaş çocuğunun gösterdiği birçok özellikler vardır. Bunlar söz konusu değilse önlem almakta ve bir uzmana başvurmak da fayda vardır. 5-6 yaş çocuğu neler yapabilir ve nelere dikkat etmemiz gerekebilir inceleyelim.
5 Yaş Çocuğu Bunları Yapamıyorsa
Yaşıtı olan çocuklarla oynamıyor ve onlarla hiç ilgilenmiyorsa (bu yaşta çünkü sürekli akranlarının yanında olmak istemeleri normaldir)
Okula başlamış ve biraz zaman geçmesine rağmen hala ayrılığa aşırı tepki veriyorsa
Dikkat süresi ilgi çekici bir etkinliği yaparken bile çok kısa ise mesela 5dk. dan daha uzun dikkatini veremiyorsa
Dikkatinizi çekecek kadar çok çekingense, herkese karşı aşırı ürkek ise, kimseye yaklaşmıyor ve zaman zaman saldırgan, agresif olabiliyorsa
Sorduğunuzda adını ve soyadını söyleyemiyorsa
Tuvalet eğitimini hala almamışsa, yemeğini kendisi yiyemiyorsa ve devamlı olarak uyku ile ilgili problemi varsa(Tuvalet Eğitimi ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz)
Bu yaşta kendi yapması gereken öz-bakım becerilerini kendisi yapamıyorsa; giysilerini çıkartamıyor ve temizlik için gerekenleri yapamıyorsa
Kalem tutma becerisi gelişmemişse
Herhangi bir olayın gerçek veya hayal olduğunu karıştırıyorsa
Hep endişeli ve kaygılı bir ruh hali içindeyse, sessiz kalıyor, ürkek davranıyorsa
Böyle durumlarda zaman geçirmeden uzman desteği ve yardımı mutlaka almalısınız.
5 Yaş Sendromu ve Anne ve Babaların Yapabilecekleri
5 yaş sendromu yaşayan çocuğunuza çok sert tepki göstermemek ve kızmamak gerekiyor. Bunun yerine uyarmak daha uygundur. Çocuğunuz böyle ilgi çekerse istenmeyen şeyleri yapmaya devam edebilir.
Basit oyunları sizinle beraber oynayabilirler fakat kuralları açıklamalı ve örnek olmalısınız.
Bu yaşlarda yeni kardeşi olan çocuğunuzun kardeş kıskançlıkları olması gayet normaldir. Kardeşine daha fazla ilgi gösterildiğinden şikâyet edebilirler. Her ikisine karşı tutarlı olmak biraz zor olsa da geçici bir süre sonra şikayetler kaybolacaktır. Bununla ilgili Kardeş Kıskançlığı yazımı da okuyabilirsiniz.
Bu dönemde arkadaşları ile konuşurken gerçek olmayan şeyler söyleyip abartabilirler ve bu gayet normal bir olaydır. Benim babam senin babanı döver gibi, bizim 5 tane arabamız var gibi….
Erkek çocuğunuz varsa eğer 5 yaş sendromu daha hareketli geçebilir çünkü kızlara göre daha öfkeli ve hareketli olabilirler. Hani evde koltuk tepelerinde gezen çocuklardan hep şikayet ederler ya anneler. İşte bu dönemdeki hareketlilikten kaynaklanabilir bunlar. Ama hiç merak etmeyelim 6 yaş ile birlikte tüm dengeler yerine yerleşecek ve bu olaylardan eser kalmayacak. Anne ve babalar sizde bu aşırı afacan hareketlere karşı aşırı cezalar vermeyiniz lütfen. Tabi ki başı boş bırakıp her şeye göz yumun demiyorum. Siz çocuğunuzun durumuna göre uyarı dozunu ayarlayabilirsiniz mutlaka.
Bu yaşlarda çocuğunuz varsa eğer size yardım etmeye ve sorumluluk almaya hazırdır aslında. Onun yaşına uygun ev işlerinde yine sizin gözetiminizde görevler verirseniz bunları seve seve yapacaktır. Ayrıca gelişimine katkıda bulunacaksınız bu görevleri yaptırırken.
Kuralları hem evde hem de okulda açık ve net olarak koyun. Sonrasında kurallarla ilgili tartışmaya girmeyin onunla.
Çocuğunuzun korkuları bu dönemde artabilir. Hayali şeylerden, yıldırım, şimşek gibi doğa olaylarından, sevdiklerini kaybetmekten, okulda kalmaktan oldukça korktukları olabilir. Bununla ilgili Çocuklarda korku problemi yaratan çevresel olaylar isimli yazımı da okuyabilirsiniz.