Çocuğunuzun Sosyal ve Duygusal Gelişimi

tarafından Belis Öğretmen

             Çocuklarda en çok ihmal ettiğimiz gelişim dönemi, sosyal ve duygusal alandaki gelişimleridir. Çocukların sosyal ve duygusal alanlarda yeterli gelişim sağlayabilmeleri için yaşıtları ile oyunlar oynaması, anne, baba ile beraber ev dışında aktiviteler yapması gereklidir. Çocuklar hayatı hem yaşıtlarıyla oyunlar oynayarak hem de yetişkinlerle beraber oyun vb aktiviteler yaparak öğrenmektedirler.

              Ailede, anne babanın çocuk üzerindeki etkisi daha bebek dünyaya gelmeden önce başlar. Anne babanın bebeğin dünyaya gelmesine istekli ya da isteksiz oluşu, hazır olup olmamaları, bebekten beklentileri, bebeğin yaşama ilişkin ilk izlenimlerinde ve çevresi ile olan duygusal etkileşiminde büyük rol oynar.

            Göz ardı ettiğimiz, özellikle bebeklerin gelişim döneminde uyku, yeme, içme gibi ihtiyaçlarının yanında  sevgi, sıcaklık, davranış, anne ve babayla ile vakit geçirme gibi ihtiyaçları da vardır. Her çocuk birbirinden tamamen farklıdır, hatta gelişimleri de birbirinden farklıdır, ancak her çocuğun belli yaş dönem ve aylarda oluşması ve sahip olması gereken becerileri bulunmaktadır. Çocuk sosyal ve duygusal özelliklerini büyük ölçüde aile içinde kazanır. Çocuğun sosyal yeterlilikleri kazanması, yetişkin ve akran modellerini taklit etme aracılığıyla olmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına yeterince uyarıcı şekilde  yaklaşmamaları, sosyal çevre sunmamaları, sağlıksız ortam oluşturmaları gibi davranışlar bilinçsizce çocukları ihmal etmelerine sebep olmaktadır. Yani çiçek yetiştirirken bile sadece hava ve su yetmiyorsa ilgiyle, sevgiyle bakmak gerekiyorsa, çocuk büyütürken de sadece fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak yetmiyor. Düşünün bazen bir saksının bile yerini defalarca değiştiririz. 

            Çocuklarını sürekli ebeveynleri ile dışarı çıkmadan vakit geçirmesi, bakıcı ile sürekli evde vakit geçirilmesi ve hiç bir etkinlik yapmadan tek başına, yalnız kalması gibi etkenler çocukta duygusal , sosyal geriliğe sebebiyet verebilir.

            3 yaşında gelen çocuğunuz artık diğer çocuklarla ,yaşıtları ile oynayabilir. Nezaketi, empatiyi, başkalarına saygı duymayı ve paylaşmayı öğrenmeye başlar. Başka çocuklarla oyunlarında paylaşmayı, sırasını beklemeyi, kazanmayı- kaybetmeyi, başkasının hakkına saygı duymayı, kendi hakkını korumayı, önerilen oyunu kabul etmeyi, istediği oyunu söylemeyi öğrenir. Tüm bunları yapabilen çocuğunuz artık sosyal bir varlıktır. Seçim yapmayı ve karar vermeyi öğrenir. Zaman zaman anlaşmazlıklar yaşayacaktır ve bunlar da ona çok şey öğretecektir. Yaşıtlarına bilmişlik ve patronluk taslayabilir ve istediklerini yapamayınca mızırdanıp problem çıkarabilir. Ama bunları yaşaması gereklidir hem sosyal hem de duygusal gelişimi için. Bazen problemlerine çözüm bulmak için mücadele edecektir. Bunları yaptığı süreyle birey olmak için adımlar atmış olur.

          Çocuklarının sosyal ve duygusal gelişimini destekleyen anne babalar, onlarla nitelikli ve yeterli zaman geçiren, demokratik bir tutum içinde sorunlara çocuklarla birlikte çözüm arayan, güven verici ve hoşgörülü bir tutum içinde gerektiğinde sınırlamalar getiren, sosyal yaşantılarını paylaşan, onları ilgiyle dinleyen, sorularını geçiştirmeden karşılık veren, çocuklarının gelişimleri için gerekli olan uyarıcıları sağlayan  anne babalardır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

1 yorum

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI - Anne Baba ve Çocuk Kasım 25, 2020 - 6:03 pm

[…] Sosyal ve Duygusal Gelişim […]

Yanıtla

Yorum Yazın