Dünyalar tatlısı çocuğunuz, bir anda huyunu değiştirip canavara mı dönüştü? Zamansız ağlama nöbetleri mi başladı, yemek yemiyor, hiç bir şey onu mutlu etmiyor mu? 2 yaş sendromu, ağlama krizleri ile meşhurdur. O zaman hep birlikte 2 yaş sendromuna girdiniz demektir. 2 yaş sendromu veya 2 yaş krizi diye adlandırılan dönem 1,5 yaşın sonlarına doğru başlamakta ve 2,5 yaş civarında da zirve yapmaktadır. Tabi her çocuk için bu süreç aynı olmayabilir. Hepsi yaşanmayabilir. Fakat genel olarak her anne ve babanın kabusudur.
2 Yaş Sendromu Neden Gerçekleşir?
İki yaş sendromu yaşayan çocuklarda yapılan gözlemler sonucunda bu durumun, yürüme eylemi ile doğrudan ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Kimsenin yardımı olmadan ayakta kalabilen ve yürümeyi öğrenen bebekler, artık istediği her şeye ulaşabilecektir. Çocuğunuzun yürümesi ile birlikte bebeklik dönemi de son bulmuş ve çocukluk dönemi başlamıştır. Tam bu zamanda çocuğunuz bağımsızlık duygusunu yoğun bir şekilde hissetmeye başlar. Artık karıştırma, keşfetme ve araştırma davranışları da çocukların bu dönemdeki merak duygularından kaynaklanır. Çocuğunuzun büyümesi ve çocuğunuzun gelişmesi aynı anlama mı geliyor,bilmek ister misiniz? Bununla ilgili çocuğun büyümesi ve çocuğun gelişmesi nedir? adlı yazımı da okuyabilirsiniz. Peki bebeklerde 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir? Her çocukta hepsi olmasa da birkaçı mutlaka görülmektedir.
2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Her şeye hayır deme
Söz dinlememe
Çabuk sinirlenme
İnatçılık
Zamansız öfke nöbetleri
Odaklanma sorunu
Hiperaktivite
Oyuncakları ve nesneleri yere fırlatma isteği
Anne ve baba üzerinde otorite kurma isteği
2 Yaş Sendromunda Anne ve Babalar Neler Yapmalı ?
Tabi ki çok zor bir süreç ve çok sabırlı olmak gerekiyor. Ama geçici olduğunun bilincinde olmanız içinizi biraz ferahlatabilir. Öncelikle anne ve babaların bilmesi gereken konu, bu belirtiler ve dönemin aslında çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme süreci içerisinde olduğunun göstergesidir. Bu dönemi anne ve baba olarak sizin nasıl yönettiğiniz çok önemli. Doğru yönettiğinizde çocuğunuzda bu süreci kolay atlatır ve kendisine olan güveni, o kadar kolay gelişir.
Yapmasını istediğiniz şeyleri emir vermek yerine oyuna çevirerek söylerseniz işler daha kolaylaşır.
Özellikle çocukları 2 yaş sendromu yaşayan anneler, kriz anında sakinliğinizi korumak ve şöyle bir derin nefes alarak devam etmeniz gerekebilir.
Yine bir kriz anında çocuğunuzun dikkatini başka şeylere çekebilirsiniz.
Gerektiğinde eğilerek çocuğunuzla göz kontağı kurmak ve dinlediğinizi hissettirmek çok önemli.
Enerjisini atması için fırsat verin ve ortam yaratın. Bırakın atlasın, koşsun, zıplasın, dağıtsın. Hem çocuğunuz hem de siz biraz rahatlayabilirsiniz.
Her konuda yanında olun ve destekleyin, hatta gerekirse üzerine gitmemek için hatalarını görmezden gelin.
En mühimi her fırsatta sarılın, öpün, koklayın ve yanınızda olduğunuzu hissettirin.
2 yorumlar
Eğitici , bilgilendirici kesinlikle çok emek verilmiş bir site olduğu her halinden belli. Çok teşekkürler çocuklarımız ve aileleri adına.. İyi çalışmalar dilerim
Güzel bakan güzel görürmüş. Nazik yorumlarınız için teşekkür ederim.