‘Oyun çocuğun dili, oyuncaklarda kelimeleridir.’ Landreth
Birçok anne ve baba çocuğun kendini oyaladığı bir zaman dilimi olarak görse de, aslında oyun zamanları, kişilik ve yeteneklerin geliştiği zamanlardır. Ben çocukluğumu düşündüğümde özgürce, doyasıya oyun oynadığımı hep gülümseyerek hatırlıyorum. Oyun oynarken, karnımın acıktığını, uykumun geldiğini ve yorulduğumu asla anlamazdım. Ne güzeldi,oyuna doyamadığımız o günler. Sizler ne hatırlıyorsunuz oyun deyince, benimle aynı fikirde misiniz? Çocuk ve oyun ayrılmaz bir bütün değil mi sizce?
Oyun Çocuk İçin İhtiyaçtır
Sosyal ve fiziksel becerilerimizin, oynadığımız pek çok oyunla nasıl geliştiğini şimdi daha iyi anlıyorum. Çocuğun en önemli işi nedir ki? Oyun oynamak. Çünkü çocuk, hayatına katkıda bulunabilecek birçok davranışı ve bilgiyi oyun yoluyla öğrenir. Anne ve babalar, çocuklarının beslenme, barınma, uyku gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Oyun da çocuk gelişimi için aynı temel ihtiyaçlar gibi gerekli bir ihtiyaçtır. Bunu bazen gözardı ediyoruz maalesef. Oyun, çocuğun kendini ifade etmesinde, yeteneklerini keşfetmesinde, motor becerilerini geliştirmesinde, zihinsel, duygusal ve dil gelişiminde en etkili yöntemdir. Oyun, çocuğun dilidir. Çocuk ve oyun ayrılmaz bir bütündür tam anlamıyla. Henüz konuşmayı öğrenememiş, kendini ifade edemeyen, ihtiyaçlarını dile getiremeyen bir çocuk bile oyun aracılığı ile içsel motivasyonunu dışa yansıtır. O yüzden çocuklarda herhangi bir problemin çözüm önerileri arasında oyun terapisi vardır.
Oyun Terapisi
Oyun terapisi, çocukla duygusal bağ oluşturma da en iyi tedavi yöntemidir. Oyun aracılığıyla üstesinden gelinemeyecek kadar güç sorunlar yoktur. Bu işle ilgilenen konusunda uzman kişiler, oyun terapisi ile çocukla iletişimini kolayca kurarlar. Sizlere bunun nasıl oluştuğuyla ilgili bir kitap önerebilirim. Bu kitapta, çocuklarda sıklıkla görülen ruhsal sorunlara değinilmiştir. Çocuğun kişiliğini oluşumunda anne-baba ve öğretmenlerin ne denli etkili olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır.Ayrıca oyunun, çocuğun yaşamındaki önemi belirtilmeye çalışılmıştır. Bilindiği gibi çocuk, duygularını en iyi, oyun ortamında anlatır. Ayrıca çocuk sevincini, nefretini, sevgi arayışını, saldırganlığını oyunlarda sergiler. Çocuğa, yaşına uygun oyunlar oynamasına ortam hazırlandığı oranda yardım edilmiş olur. Oyun sayesinde çocuğumuzu nasıl daha iyi anlar ve daha kolay anlaşabilirim , bu anlatılıyor kitapta. Çocuk ve Oyun (Çocuğa Oyunla Yardım)prof.dr. Berka Özdoğan
Çocuk ve Oyun Arasındaki İlişkiler
Oyunun Çocuğa Bedensel Katkısı Nedir?
Oyun, çocuğu fiziksel açıdan geliştirir. Kas sistemini geliştirirken, biriken enerjisinin boşalımını ve hayatında ki stresten kurtulmasını sağlar. Çocukların yapabildikleri beceriler aydan aya bile farklılık gösterir. Bu da oyunlarına yansır. Böylece oyunların bedensel ve fiziksel gelişime katkısını gözlemleyebiliriz. Bu konuyla ilgili ve dikkat çekici olan diğer yazıma bakabilirsiniz. Çocuğun büyümesi ve çocuğun gelişmesi nedir?
Oyunun Çocuktaki İyileştirici Özelliği Nedir?
Oyun, çocuğun saldırganlık duygusunun boşaltımını sağlar. Çocuk , korkularından ve gerginlikten kurtulabilir. Eğer bu konuda uzman ve iyi bir gözlemci iseniz çocuğunuzun oyununu izlerken onun sorunlarını, hayal kırıklıklarını,korkuları ve bunların kaynağını görebilirsiniz. Çocuk oyunla, hissettiklerini dile getirir,ihtiyaçlarını hissettirir ve hatta kendisi bunlara çözüm bulabilir. Burada yine oyunla tedaviden bahsetmeden geçemeyeceğim. Çocukla iletişime geçmek için en iyi yöntem onunla birlikte oynamaktır. Çocuğun da anne ve baba ile oyun oynadığı zamanlar çok kıymetlidir.
Oyunun Eğitimdeki Önemi Nedir?
Farklı olan oyuncaklarla oynayan çocuk, bunların anlamını kavrar. Renk, şekil, boyut kavramı gelişir. Oyunla aklınıza gelen her türlü kavramı, duyguyu, değerleri, öz-bakım becerilerini öğretebilirsiniz. Çocuk ve oyun eğitimde bir çok alanda birlikte anılırlar zaten.
Oyunun Toplumsal Ahlaki Açıdan Önemi Nedir?
Oyunlarda kültürün etkisi oldukça fazladır. Her ülkede veya ülkenin değişik yerlerinde yaşayan topluluklarda ya da değişik zaman dilimlerinde çocukların oynadıkları oyunlar farklı farklıdır.
Oyun, çocuğunuza karşı sizin tutumunuz hakkında bilgi verir. Sizin çocuğunuza olan davranışlarınız, yaptıklarınız, oyun esnasında çocuğunuzun oyununa yansır. Bu konuyla ilgili daha detaylı okumak isterseniz diğer yazım olan, Çocuğumuzun Sosyal ve Duygusal Gelişimi yazımı da okuyabilirsiniz.
Günlük iletişiminiz haricinde anne-baba ve çocuk arasında yapılan etkinlikler ile daha güçlü bir iletişim oluşur. Özellikle çocuğunuz bunu bilir ve anlar. Kiminle ne oynanır, kim hangi zamanda neye kızmaz. Ona göre davranır çocuklar. Sizin de neden oyun oynadığınızı hisseder çocuklar. Öğretmek için mi? Beraber eğlenmek için mi? Eğer eğlencenin tadını alırsa, öğrenme pekişir ve yaparak yaşayarak öğrenir çocuğunuz. Anne-baba, çocuğun en yakın oyun arkadaşıdır. Anne-babalar oyun aracılığı ile çocuklarına temel alışkanlıkları, sorumluluklarını ve kuralları öğretme fırsatı yakalayabilirler. Öğretmenler de okulda bu yöntemle daha kolay öğretirler. Okulda pek çok davranış ve beceri hep oyunla öğretilir. Hatta hepsi diyebilirim. Çocuğa doğrudan “Tuvaletini yaptıktan sonra sifonu çekmeyi unutma!”, “Yemekten önce ve sonra elini yıkamak gerekir.” diye söylemektense, oyun içerisinde çocuğa bu alışkanlıkları kazandırmak daha kolay olacaktır. Veya şöyle de yapabilirsiniz. çocuğunuza değilde oyuncak bebeklere bunları anlatırsanız çocuğunuzun birden dikkatini çekersiniz. Çocuk sizinle ve olayla ilgilenecektir. Böylece anlatacağınız her şeyden daha kalıcı ve etkili olacaktır. Ne dersiniz denemekte fayda var!!!
Çocuklar Oynayarak Daha Kolay Öğreniyor
Evde oynadığınız oyunlarda çocuğunuza ille de bir şey öğreteceğim diye çalışmayın. Amacınız eğlenmek olsun. Çocuklar eğlendikleri oyunlarda daha kolay öğrenirler.
Sosyal medyada oyuncu Anne ismiyle tanıdığımız Şermin Yaşar’ın yazdığı, “Çocuğuyla Nitelikli Zaman Geçirmek İsteyen Annelere Rehber Kitap” adlı kaynakta size evde çocuğunuzla nasıl eğlenceli ve kaliteli zaman geçirilir hepsi var bu kitapta. Bazen çocuklar oyuncak arabalardan, bebeklerden ve hep aynı oyunu oynamaktan sıkılıyorlar. Oyuncu Anne evin her yerinde, mutfakta bile nasıl eğlenilir çok güzel örnekler vermiş. Tavsiye ederim. Nohutlar, bulgurlar ve patatesler eğitim materyallerine dönüşebilir nasıl mı? İnceleyin derim!!!
Önemli olan çocuğun ilgi alanına girmesi, oyunla ilgilenmesi. Düşerek de öğrenir çocuk. Yuvarlanarak da. Bazen atlar, zıplar, hoplar ama eğleniyorsa öğrenir. Hem de birlikte vakit geçirirsiniz. Bu paha biçilemez zaten….