Beraber Eğlenerek Evde Egzersiz Yapalım

tarafından Belis Öğretmen

Şu günlerde daha önce hiç karşılaşmadığımız, ne zaman biteceğini öngöremediğimiz, belirsizlik durumu yaşıyoruz. O yüzden biraz kaygılı olmamız oldukça normal.

Hepimiz gelecekle ilgili planlarımızı bir kenara bırakmış içinde bulunduğumuz sürecin geçmesini bekliyoruz. Dolayısıyla pek çoğumuz evlerdeyiz, dışarıya çıkmıyoruz. Bu süreç elbet bir gün bitecek. Ama en önemlisi çocukların ve bizlerin uzun vadede çok etkilenmeden, yara almadan ve hatta daha da güçlenerek çıkmaları için beraber vakit geçirmemiz çok önemli. Bazen aynı evde yaşasak bile beraberce hiçbir şey yapmıyoruz. Herkes kendi halinde takılıyor, belli rutinler haricinde bir araya gelemiyoruz ister istemez. Biz davranışlarımıza ne kadar dikkat edersek edelim bunu çocuklarımıza yansıtmamamız mümkün olmuyor tabi ki… Hissettiğimiz duyguları fark etmemiz gerekir aslında. Ruhsal ve bedensel olarak rahatlamak duygularımızı anlamak ve bunu karşımızdakiyle paylaşmak insanı rahatlatır. Çocuklar onları kötü hissettiren duygular hakkında düşünmek yerine, sürekli konuşmak yerine, dikkatlerini ne hissettiklerine ve bedenlerinde neler duyumsadıklarına verdiklerinde kendilerini etkileyen duyguları olumluya döndürebilirler.

Bu yüzden sizlere beraberce eğleneceğiniz, hissettiğimiz gerilimleri atmamızı sağlayacak, aranızdaki ilişkileri kuvvetlendirecek ve hem sizi hem de çocuğunuzu sakinleştirecek bazı oyun önerileri derlemeyi düşündüm. Birlikte yapacağınız etkinlikleri etkinlikleri önce çocuğunuza anlatın ve heyecanınızı paylaşın.

Nefes Egzersizi Yapmak
Çocuğunuzla birlikte yerde, rahat ve çok da ellerini kullanmadan başlayacağınızı anlatın lütfen.Bu egzersizi yaparken önce mum üfleyerek başlayabilirsiniz. Tabi sizin kontrolünüzde… Başlarda hemen üflüyorsa mumu, daha sonra birlikte sayarak 1,2,3 dediğimde üfleyeceğiz şeklinde devam edin. Kontrollü üflemeyi sağlayın.Sonra küçük küçük kağıt parçalarını yırtıp onları belli bir mesafeye kadar üfletmeyi deneyin. Halının üzerinden yere kadar, kitabın üzerinden masaya şeklinde olabilir. Daha sonra yere uzanıp çiçek koklama hayali yapalım. Elimizde güzel kokan bir çiçek olduğunu varsayıp 1,2,3 nefes içimize çekip, nefesimizi yavaş yavaş vereceğimizi söyleyin. Nefes egzersizi yapmak için özellikle balon şişirme, pipetle bir şeyleri taşıma oyunları yapabilirsiniz. Böylece çocuk bilinçli nefes alma ve nefesini kontrol edebilme becerisi oluşturacaktır.

Ses Egzersizi Yapmak
Yine yerde rahat ve dik bir oturuşta başlayabiliriz. Önce hayvan seslerinden başlamak uygun olabilir. Yılan gibi Ssssssss, arı gibi Vıızzzzzzzz derken çocuğunuza ağız şeklinizin nasıl olduğunu hissettirin ve sizi incelemesine olanak sağlayın. Böylece kendide daha bilinçli ağız hareketleri yapacaktır. Sonra tekrarlayan seslerle devam edebilirsiniz. Ağzımız ve dilimiz yardımı ile Mmmmmm, Hmmmmm, Ooooooo, Aaaaaaa, Rrrrrrrr seslere devam edin. Böylece çocuk hem karşısındakinin yüz mimiklerine dikkat edecek hem de ses farkındalığı geliştirecektir.

Esneme Hareketleri Yapmak
Dinlendirici bir müzik eşliğinde baştan başlayarak, omuzlar,kollar, eller, gövde, bel, kalça, bacaklar ve ayaklar şeklinde esneme ve germe hareketleri yapabilirsiniz. Bunun için internetten de esneme hareketlerinden bir video izleyerek örnek alabiliriz. Çok da zorlamadan, zorlanmadan özellikle gözleri arada kapatıp hareketleri bekleyerek veya sayarak yapmak bedeninize yoğunlaşmanızı sağlar. Her harekette nerenizi hissettiğinizi çocukla paylaşmanız ve konuşmanız çocuğun dikkatini arttıracaktır.

Özgür Dans
Adından da anlaşılacağı üzere, çok hareketli olmayan belli bir ritimde devam eden sakin bir müzik eşliğinde çocuğunuzla birlikte vücudunuzu sallamaya başlayın. Müziğin akışına bırakın kendinizi ve hareketleri beyniniz değil bedeniniz kontrol etsin. Başlarda gözleri açık yapıp devamında gözlerinizi kapatıp müziği hissedip ritme uygun dans etmeyi öğrenebilirsiniz. Bu dansı yaparken ellerinize yumuşak bir örtü, mesela eşarp, fular gibi bir materyal alabilirsiniz. Zaman zaman yumuşak eşarbın yüze değmesi, kollarda dolaşması, boynuna dolanması rahatlatıcı bir etki yapacaktır. Renkli eşarplar çocuklarında hoşuna gidecektir.

Aynada Duyguları Görme
Beraberce ayna karşısına geçin ve belli bir süre belirleyin. Başlarda 1 dk. Olabilir. Sonra uzatabilirsiniz. Sürenizin tutmak için saat ve telefondan yardım alabilirsiniz. Duyguyu belirleyin. Örneğin 1dk. Boyunca gülümseyeceğiz, somurtacağız, üzüleceğiz, korkacağız, sabırsızlanacağız gibi… Siz arttırabilirsiniz tabi…Amaç o duyguyu 1dk boyunca ara vermeden aynaya bakarak yüz şekilleriyle yapma. Böylece duygularımızla oluşan bedensel durumlarımızı farketmeyi amaçlıyoruz. Hatta en son komik suratlar da yapıp birlikte eğlenebilirsiniz. Artık çocuğunuz somurtuğunda veya ağladığında yüzünün şeklini tanıyacak ve hatırlattığınızda aynadaki ifadesini canlandırıp gülümseyecektir size. Bu olayda aranızdaki hissiyatın kuvvetlendiği anlamına gelir.

Dokunarak Hissetiklerimiz
Bunun için önce malzemeleri düzenlemek gerek. Bu tamamen sizin imkanlarınıza ve yaratıcılığınıza kalmış. Amaç elimize aldığımızda bizde nasıl hisler bıraktığını dikkate alarak ona göre malzeme hazırlamak. Farklı türde kumaş parçaları (ipek, kadife, saten, keten, havlu gibi), taş, zımpara, buruşturulmuş kağıt parçaları, kuş tüyü, pamuk, kitap, silgi, buzdolabında soğuttumuz bir metal para veya ısıttığımız bir metal para gibi eşyaları daha da çoğaltabilirsiniz. Amaç yumuşak, sert, tüylü, pürüzlü, kaygan, pütürlü, düz, sıcak, soğuk gibi hisleri farketmek. Önce bulduğumuz malzemeleri büyükçe bir kutuya yerleştirelim ve sırayla gözlerimiz bağlı iken elimizle bir tane nesneye dokunarak nasıl hissettiğimizi anlatalım. Çocuğumuza örnek olmak için önce kendimiz başlayabiliriz. Burada beden duyumlarını anlamak çok önemli. Buzdolabında çıkan para soğuk fakat bizde uyandırdığı üşüme duygusunu vurgulamak gerekiyor. Üşümek, yumuşaklık, ağırlık, hafiflik, ısınma, esneme gibi…Eğer çocuğunuz bunları isimlendirmekte zorlanırsa yardımcı olabilirsiniz. Böylece dokunma duyusu ile farkındalık geliştirmiş oluyorsunuz ve oldukça keyifli. Çocuğunuzunda malzemeleri hazırlama aşamasında yardımını alabilirsiniz bir dahaki sefere…

6 yorumlar

Esra Nisan 22, 2020 - 8:03 pm

Bu süreçte harika bir yazı olmuş Bunu deneyeceğiz egzersiz ve jimnastik yapacağız beraber 😉😉 👍👍

Yanıtla
Belis Öğretmen Nisan 26, 2020 - 4:57 pm

Teşekkürler 🙏

Yanıtla
Sabriye akca Nisan 23, 2020 - 8:00 pm

Bir öğretmen olarak, blogda yazan egzersizler bu korono günlerinde öğrencilerime ve ailelerinin işine çok yaramis olduğuna dair geri donutler aldım.Blogda yazanları uygulamanız sizler ve çocuğunuz için çok rahatlatıcı olacağı kanısındayım. Bilgi için blok sahibini gönülden kutluyorum.

Yanıtla
Belis Öğretmen Nisan 26, 2020 - 4:56 pm

Teşekkür ederim meslektaşım, faydam olduysa ne mutlu bana 🙏

Yanıtla
Seçkin KAHVECİ Nisan 30, 2020 - 5:44 am

Tebrik ederim, Belis öğretmenim, gayet etkili, eğitici ve pratiğe dönük bir site olmuş, meslektaşlarımızın, velilerimizin ve ilgili tüm ebeveynlerin ” Çocuklarımızla” ilgili rahatlıkla kullanıp bilgi sahibi olabileceği bir platform. Ellerine sağlık, kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Yanıtla
Belis Öğretmen Mayıs 1, 2020 - 11:59 am

teşekkürler Seçkin Öğretmenim güzel yorumlarınız için

Yanıtla

Yorum Yazın